HARYANA ELECTRICITY REGULATORY COMMISSION
BAYS NO. 33- 36, SECTOR -4, PANCHKULA-134113, HARYANA

Haryana Electricity Regulatory Commission (Electricity Supply Code)
Regulations, 2014, (274 Amendment) Regulations, 2019

Notification
The 8th January 2020

Regulation No. HERC/ 29/ 2014/ 2nd Amendment / 2019:- The Haryana
Electricity Regulatory Commission, in exercise of the powers conferred on
it by Section 50 of Sub-section (2) of Section 181 of the Electricity Act
2003 (Act 36 of 2003) and all other powers enabling it in this behalf and
after previous publication, makes the following regulations to amend the
Haryana Electricity Regulatory Commission (Electricity Supply Code)
Regulations, 2014 including 1st Amendment dated 17t November, 2014
(hereinafter referred to as ‘the Principal Regulations’).

1. Short title, Commencement, and Interpretation

1.1 These Regulations shall be called the Haryana Electricity Regulatory
Commission (Electricity Supply Code) Regulations, 2014 (2nd
Amendment) Regulations, 2019.

1.2 These Regulations shall come into force with effect from the date of
their publication in the Haryana Government Gazette.

1.3 These Regulations shall extend to the whole of the State of Haryana.

2. Amendment to the Regulation 2.3
2.1 Existing Regulation 2.3(20) shall be substituted with the following: -

(20) “consumer premises” means land, building or structure or part or
combination thereof in respect of which a separate meter or metering
arrangements have been made by the licensee for supply of electricity
and does not include the outside face of the boundary wall of
the consumer premises;

2.2 Insertion of a new Proviso in Regulation 2.3(43):
A new Proviso in the Regulation 2.3 (43) shall be added as under: -

Provided that “smart meter” means an alternating current static watt-
hour meter with time of use registers, internal connect and disconnect
switches with two way communication capability;

3. Amendment to the Regulation 3.2.2
Existing Regulation 3.2.2 shall be substituted with the following: -
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3.2.2 In case where supply, depending upon the technical conditions of the
transmission/distribution system and / or the requirement of the
consumer, has to be given at a voltage other than specified in Regulation
3.2.1/ approved plan, the licensee may accept the request of the
applicant with the approval of the Commission.

Further, in case 33KV voltage level is not available in the area of supply
than load above 5 MVA upto 8 MVA may be served through 11 KV feeder
with appropriate type/ size of conductor. Provided, the difference of cost
of 33 KV substation at the consumer end along with its connectivity from
the distribution / transmission licensee’s substation including the bay
and the actual cost of connection of 11 KV is borne by the consumer.

Provided further that, in case intermediate voltage level between
33 KV and 220 KV is not available in the area of supply of the licensee,
the load upto 37.5 MVA may be served through 33 KV feeder with
appropriate type/ size of conductor provided the difference of cost of
substation as per Regulation 3.2.1 at the consumer end along with its
connectivity from the distribution / transmission licensee’s substation
including the bay and the actual cost of connection on 33 KV is borne
by the consumer.

4. Amendment to the Regulation 4.4
4.1 Insertion of a new Proviso in Regulation 4.4.1(8) (b) (i):
A new Proviso in the Regulation 4.4.1(8) (b) (i) shall be added as under:

Provided that in case of change of ownership due to execution of sale
deed/re-allotment letter and/or executing fresh lease, deed or rent
deed, copy of such amended document shall be submitted to the
Licensee within one month of such modification.

4.2 Existing Regulation 4.4.3 (2) (a) shall be substituted with the following:

4.4.3 Issue of demand notice

(2) The demand notice shall include the following details:

(a) Details of the works (including service line) from the nearest point
of the Licensees’ distribution system (appropriate feeder/Sub-
station in case of supply is to be provided through Independent
feeder) to be undertaken for providing electric supply.

4.3 Note given under Regulation 4.4.3 (2)(c) shall be substituted with the
following:

Note:- In case of LT connections (other than domestic supply
connections), where the transformer has been installed by the

consumer and is exclusively for his supply, the transformer if and
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when required to be replaced/ repaired for any reason including theft,
shall be so replaced/repaired by sharing 20% of the cost by the
consumer and 80% by the licensee except when the damage is due to
natural events including cyclone, floods, storms or other occurrences
beyond consumer’s control, in which case the licensee shall bear the
entire cost of repair/ replacement.

Provided that if the applicant chooses to get the work done at his cost,
the licensee shall charge only supervision charges at the rate of 1.5%
of the estimated cost of such works as are to be finally handed over
to the distribution/transmission licensee or as approved by the
Commission.

Provided further that if the applicant chooses to get the work done on
his own, he shall get the work done within the timeframe specified
under Regulations 4.4.6 and 4.4.7, subject to proviso under
Regulations 4.4.4 (5) and 4.4.7, failing which the licensee may, on
giving 15 days’ notice, treat the application for supply as cancelled.

5. Amendment to the Regulation 4.7
Insertion of a new clause under Regulation 4.7.3(3):
After Regulation 4.7.3(3), a new Regulation 4.7.3(4) shall be added as

under:-

4.7.3

(4) In case, legal heir fails to process his/her application for change
of name with the distribution licensee within a period of one year
or six months from the notification of these Regulations, penalty
amounting to Rs. 100/- per month subject to maximum of Rs.
1,000/ - thereafter may be imposed for such default.

6. Amendment to the Regulation 4.15
Existing Regulation 4.15.3 (4) and 4.15.3 (5) shall be substituted with the
following: -
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4.15.3

(4) The equipment including meter, meter board, service main,
miniature circuit breaker (MCB)/circuit breaker (CB), load limiters
must on no account be handled or removed by any person who is not
an authorized employee/representative of the licensee. Seals which
are fixed on the meters/ metering equipment, load limiters and the
licensee’s apparatus, must on no account be tampered uwith,
damaged or broken. It is the consumer’s responsibility to keep in safe
custody the licensee’s equipment and seals on the meters/ metering
equipment within the consumer’s premises.

(5) In the event of any damage caused to the licensee’s equipment,
other than meter, within the consumer’s premises by reason of any
act, neglect or default of the consumer or his employees, the cost



thereof, as claimed by the licensee, shall be payable by the consumer.
If the consumer fails to do so after demand, it shall be treated as a
contravention of the terms and conditions of supply agreement and
the electricity supply is liable to be disconnected.

7. Amendment to the Regulation 5.1
Insertion of a new clause under Regulation 5.1.4:
After Regulation 5.1.4(4), a new Regulation 5.1.4(5) shall be added as
under:-

(5) The distribution licensee, with the approval of the Commission,
shall arrange to install smart meters, in its area, in a phased manner
within the timelines specified in the National Tariff Policy, 2016.

8. Amendment to the Regulation 5.2
8.1 Existing Regulation 5.2.2 shall be substituted with the following: -

5.2.2 If the meter is supplied by the Licensee, the Licensee shall be
entitled to charge an amount equal to the cost of meter, as per cost
data book of previous financial year, which shall be recovered as
part of the demand notice.

In case the meter is not available with the Licensee, the consumer
may provide the same to the Licensee along-with meter testing fee.

In both the cases, cost of meter shall be borne by the consumer and
no Meter Security and Meter Rental shall be payable.

8.2 Existing Regulation 5.2.3 shall be substituted with the following: -

5.2.3 The consumer meter shall be installed by the licensee either at
consumer premises or outside the premises:

Provided that where the licensee installs the consumer meter outside
the consumer premises, then the licensee on a request from
consumer shall provide at the cost of the consumer a real time
display unit in the premises of the consumer to indicate the
electricity consumption for his information.

9. Amendment to the Regulation 5.3
Existing Regulation 5.3.1 (2) shall be substituted with the following: -

(2) The consumer shall be deemed to be responsible along with the
licensee for proper functioning and upkeep of the meter. In case the
meter is installed inside the consumer premises and the same is
found physically damaged by human intervention, the consumer
shall bear the cost of its replacement. However, if the meter is
placed outside the consumer’s premises, then the cost of
replacement shall be borne by the licensee and the consumer in the
ratio 80:20.
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10. Amendment to the Regulation 5.7
Existing Regulation 5.7 shall be substituted with the following: -

5.7 Cost of Replacement of Defective/Burnt/Lost Meters

5.7.1

572

573

(@)

(b)

()
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The defective/burnt meter will be inspected and tested by the
licensee.

If, as a result of testing it is established that the meter,_installed
inside or outside of the consumer premises became
defective/burnt due to technical reasons including voltage
fluctuation, transients, attributable to the licensee or due to natural
events including heavy rain, cyclone, floods, storms, earthquakes,
the cost of the meter shall be borne by the licensee i.e the meter shall
be replaced by the licensee free of cost.

If, as a result of testing, it is established that the meter, installed
inside or outside the consumer premises, was rendered
defective/burnt due to reasons attributable to the consumer
including defect in consumer installation, connection of
unauthorized load by the consumer, the cost of the meter shall be
borne by the consumer as specified below: -

If the meter was owned by the consumer, the licensee shall inform
the consumer to provide a new meter and associated equipment for
testing within 7 days, after which the licensee shall install new
meter at its own cost and shall charge the cost of meter through the
bill, as per cost data book.

If the meter was owned by the licensee, the licensee shall install a
new meter at its own cost and shall recover the replacement cost of
the defective meter from the consumer:

Provided that if, as a result of testing, it is established that the meter
was rendered defective/burnt due to tampering or any other
deliberate act by the consumer to interfere with the meter, action as
permissible under law shall also be taken against the consumer for
pilferage and tampering.

If, as a result of investigation by Police or duty magistrate, it is
established that the meter, which is installed either inside or
outside the consumer premises, was rendered defective/burnt
due to reasons attributable to the public outrage, sabotage or any
other similar reasons, the cost of the meter shall be borne by the
licensee.

Provided that if as a result of investigation by police or
otherwise it is established that the meter was rendered
defective/ burnt due to activities instigated by a particular
consumer/ third party deliberate act to interfere with the
meter, action as permissible under law shall also be taken



against the consumer/third party for pilferage, tampering
and theft of meter, as the case may be.

5.7.4 If a consumer disputes the results of testing, the meter shall be tested
at a third-party facility selected by the consumer from the list of
third-party testing facility approved by the licensee/ Commission.

Provided that in case of testing on the consumer’s request, the
consumer shall have to pay the prescribed testing fee

Provided further that if the meter is found to be defective/burnt due
to technical reasons attributable to the licensee including voltage
fluctuation, transients, the licensee shall refund the testing fee to the
consumer by adjustment in the subsequent bill

5.7.5 In case of theft of meter, if it was installed inside the consumer
premises, the cost of new meter and other apparatus shall be borne
by the consumer. If, however, the meter was installed outside the
premises the entire cost of replacement shall be borne by the
licensee.

11. Amendment to the Regulation 6.1
11.1 Existing Regulation 6.1.1 shall be substituted with the following: -

6.1.1 The periodicity of the meter reading/ billing for various categories
of consumers shall be as under:-

Consumer Category Periodicity of Meter
Reading/billing

Non-Domestic upto 20 kW/Domestic/Bulk Bimonthly

Domestic Supply

Agriculture — whether metered or at flat rate Four Months

All other categories Monthly

Provided that periodicity of meter reading/ billing in case of pilot project
may be changed in respect of specific area of licensee with the prior
approval of the Commission.

11.2 Insertion of a new clause under Regulation 6.1.4:
After Regulation 6.1.4, a new Regulation 6.1.5 shall be added as

under: -

6.1.5 In case consumer opts for e-bill service i.e. sending of bills
through email only by forgoing the option of paper bill, A
rebate of Rs. 5 per electricity bill or as decided by the
Commission from time to time shall be admissible

12. Amendment to the Regulation 6.4
Existing Regulation 6.4.1 shall be substituted with the following: -
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6.4.1 The due date of payment of the billed amount (as mentioned in the

bill) will be as under.

In case of spot billing/bills | It will be 7 (seven) days where billing
sent through e-mail: is monthly and 10 (ten) days where

billing is bimonthly, from the date of
issue of bills.

In other cases: It will be 14 (fourteen) days where

billing is monthly and 17 (seventeen)
days where billing is bimonthly, from
the date of issue of bills.

In
departments and local bodies | date of issue of bills.
except Domestic/ Non-
Domestic supply categories.:

case of Government | It will be 20 (twenty) days from the

13. Amendment to the Regulation 9.3
Insertion of a new clause under Regulation 9.3.6
After Regulation 9.3.6, a new Regulation 9.3.7 shall be added as under:

9.3.7 Agriculture supply (metered/un-metered)

If the connected load of a consumer is detected to be exceeding by
more than 10% of the sanctioned load, the excess load shall be
treated as unauthorized load. Wherever use of unauthorized load
is detected by the Licensee, a penalty on the excess load including
10% shall be charged at the rate of Rs.500/- per BHP or part
thereof per month for the preceding six months or for the period
from the date of last checking or from the date of release of
connection whichever is less. The consumer shall maintain its
sanctioned load and will have to submit fresh test report to this
effect. The penalty shall remain chargeable only up to the month of
submission of requisite documents/ test report.

The consumer should either remove the additional load or get the
same regularized after completing the formalities for extension of
load as per Regulation 4.12.

14. Amendment to the Regulation 15
Existing Regulation 15 shall be substituted with the following: -

15.1 Complaints redressal system
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Complaints redressal system/procedure shall be as per the
Haryana Electricity Regulatory Commission (Guidelines for
establishment of Forum for Redressal of Grievances of the
Consumers, Electricity Ombudsman and Consumer Advocacy)
Regulations, 2019 read with subsequent amendment, or re-
enactment thereof, if any.




15.2. Compensation/penalty for delay
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The person/consumer aggrieved with non-adherence of timelines
specified therein in the Regulations with respect to a particular
work, may seek remedy to get the compensation/ penalty from the
distribution licensee as specified under the Haryana Electricity
Regulatory Commission (Standards of Performance for the
Distribution Licensee) Regulations, 2004 read with amendments or
its re-enactment thereof, if any.

By the Order of the Commission

Sd/-
Secretary
Haryana Electricity Regulatory Commission



