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HARYANA ELECTRICITY REGULATORY COMMISSION, PANCHKULA 
Notification 

 
The 24th September, 2013  

 
Regulation No. HERC/12/2005/2nd Amendment, 2013:- In exercise of the 

powers conferred on it by section 181 of the Electricity Act, 2003 (Act 36 of 2003) 

and all other powers enabling in this behalf and after previous publications, the 

Haryana Electricity Regulatory commission hereby frames the following regulation to 

amend the Haryana Electricity Regulatory Commission (Duty to supply electricity on 

request, Power to recover expenditure incurred in providing supply & Power to 

require security) Regulation, 2005 and amendment 2009 hereinafter referred to as 

“the principal regulations” namely:- 

 

1. Short Title, Commencement and Interpretation. 

1.1 These Regulations may be called the Haryana Electricity Regulatory 

 Commission (Duty to supply electricity on request, Power to recover 

 expenditure incurred in providing supply & Power to require security) 

 Regulations, 2nd Amendment, 2013. 

 1.2 These regulations shall come into force on the date of their publication 

 in the  Haryana Govt. Gazette. 

 1.3  These regulations shall extend to whole of the State of Haryana. 

1.4  These shall be applicable to all the Distribution and Retail Supply 

 licensees in their respective areas of licensed jurisdiction. 

 

2. Amendment to clause no. 4.5.3 (Supply of Electricity through an 

independent feeder). 

 

4.5.3 (i)  In case the applicant requests for supply of electricity through an 

independent feeder, the charges of controlling circuit breaker, metering 

cubicle complete with CTs & PTs and Meter and terminal equipment 

required at the sub station-end, electric line up to the metering cubicle, 

electric plant and metering cubicle complete with CTs, PTs & meter at the 

consumer-end shall be borne by the applicant/consumer.  

   Such consumer, who on his own, requests for supply of electricity 

through an independent feeder, will be billed as per the meter reading 

taken jointly by consumer and the Licensee, of the meter placed at the sub-

station from where the independent feeder is emanating. The licensee will 

inform the consumer through phone / SMS to be present for joint reading of 

meter. In case the consumer fails to be present, it will be treated as 

deemed to be present for meter reading.  The installation of metering 

arrangements at the consumer-end would be optional and would be in 

addition to the meter at the sub-station. However, for billing purposes only 

the sub-station meter reading shall be used. 
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4.5.3 (ii)  In case due to right of way problem or otherwise, another or more  

applicant /consumer(s) are required to be fed from the existing independent 

feeder, the utility shall connect such consumer(s) to an existing 

independent feeder provided they are of the same category i.e. HT 

industrial, HT NDS/bulk supply consumers. In such cases metering 

arrangement at the consumer end would be mandatory. 

   The billing of such consumers shall be done as per Regulation 

4.5.3(i) on the basis of the joint meter reading of the meter placed at the 

sub-station from where the independent feeder is emanating, in proportion 

of the consumption recorded by the meters installed at their premises and 

read jointly by the licensee and the respective consumer.. 

   The metering arrangement at both ends (sub-station as well as 

the consumer end) would be of same specifications and accuracy class 

conforming to CEA metering Regulation. 

 

4.5.3 (iii) The Regulation 4.5.3 (ii) will be applicable as long as the number of 

consumers connected on an independent feeder are restricted to five only 

with ceiling of 250 ampere load current on 11kv feeder.  

   Where more than five consumers are connected on an 

independent feeder, that feeder shall be considered as general feeder and 

the billing to the consumers shall be done based on the consumption 

recorded by the meters installed at the consumers premises.  

   The differential cost i.e. the cost of the feeder incurred by the 

consumers on the independent feeder  minus service connection charges 

levy able from them shall be adjusted in the future bills of the original 

consumer(s). 

   The additional consumer required to be connected on such 

general feeder, shall deposit the service connection charges as per the 

regulation. 

4.5.3 (iv) As long as the status of the feeder remains independent, the meters 

installed at the sub-station and at the consumer premises shall be read by 

the Discom on the same day in the shortest possible time associating the 

consumer’s representative. 

   The apportionment of the feeder losses among the consumer on 

the independent feeder shall be done in proportion of their consumption as 

per the meter installed in their premises irrespective of the distance of the 

consumer on the feeder. Thus the consumer shall be billed as per 

regulation 4.5.3 (ii). 

 

4.5.3 (v)  In case due to exigencies / unforeseen reasons, if any other consumer(s)  

of different category are to be connected to the independent feeder for 

some period to maintain the continuity of supply, the same will be 

connected only with the permission of the Chief Engineer operation. If such 

consumers are required to be connected on an independent feeder for 
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more than 7 days, the permission of the Managing Director shall be 

required and during such period the independent feeder will be deemed to 

be a general feeder. 

   The consumer(s) of the independent feeder shall be informed 

prior to the connection / disconnection of consumer(s) of other category on 

the independent feeder and the reading of the meters installed at the 

premises of the consumers and the sub-station meter shall be taken 

simultaneously in a shortage possible time in the presence of the 

consumer(s) or their representative. No apportionment of losses shall be 

carried out during this period and the billing for this period shall be as per 

the consumption recorded by the meters installed at the consumer(s) 

premises. 

  

4.5.3 (vi) For connecting second or subsequent consumer on an independent feeder, 

if after such connection, the capacity of the feeder is utilized within seventy 

percent of its rated capacity, no consent of original consumer is required. In 

case due to connection of such subsequent consumer(s) on the 

independent feeder the load increases more than seventy percent subject 

to the rated capacity of the feeder, the consent of the original consumer(s) 

shall be required. 

  Provided further that, with the proposed addition of load of the 

subsequent consumer(s) required to be connected, if the total load on the 

independent feeder exceeds its rated capacity, such consumer(s) shall not 

be connected until the capacity of the feeder is augmented. 

 

4.5.3 (vii) When a second consumer is connected on the independent feeder the  

original cost of the common portion of the independent feeder shall be 

shared by the new consumer and the credit of the same will be given to the 

original consumer. 

    Provided further that on subsequent applicant/consumer to be 

connected, the cost of the portion of the feeder shared by the new 

incumbent shall be apportioned among the previous connected consumer 

on the feeder in proportion of their connected load. The proportionate cost 

paid by the second or subsequent consumer shall be of the original cost of 

the feeder and not the current cost  

 

4.5.3 (viii) In case an independent feeder is laid on common poles/structures or 

otherwise, any case of misuse, for abstraction of power or unauthorized use 

of the independent feeder for connecting any other load by the line staff, the 

same will be dealt under section 142 of the Electricity Act for action against 

the defaulting employee / person not withstanding any actions, that may be 

taken against such employee/person under section 138 of the Electricity Act 

by the appropriate authority. 
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   Provided further if the connivance of the consumer is proved, 

the issue will be dealt with under section 135 of the Electricity Act for 

dishonestly using electricity for the purpose other than for which the usage 

of electricity was authorized. 

4.5.3 (ix) In case of a consumer(s) served through independent feeders or otherwise, 

if any short assessment is discovered by internal or external audit, a 15 days 

notice shall be afforded to the consumer to enable  him to  contest the 

demand. 

   However, in case of additional demand being made out by 

internal audit in respect of any consumer, the officer concerned shall satisfy 

himself in the matter before giving notice to the consumer. 

 
 

 

 
 
       By order of the Commission  
 
 
        Secretary 
      Haryana Electricity Regulatory Commission 


